5 tips voor een echt gastvrije ontvangst

Wat staat er op de eerste plaats in de TOP 10 voor een gastvrije ontvangst?

Een vriendelijke receptioniste staat op 1 als het gaat om een gastvrije ontvangst. Dit presenteerde Sparq recentelijk in de TOP 10 van de Nationale Ontvangst Barometer. Dit is eigenlijk geen verrassing, want bijna iedereen vindt het vanzelfsprekend dat de receptioniste ons vriendelijk begroet en een bezoeker de juiste informatie verstrekt. Sterker nog bijna iedereen ervaart het als prettig om door een receptioniste of gastvrouw persoonlijk te worden ontvangen. Helaas is de praktijk vaak anders. Bij veel bedrijven staat het warme welkom hoog op de agenda, maar laat de uitvoering te wensen over. Een gemiste kans want het zijn de eerste seconden die het verschil maken tussen een warm welkom of een koude douche.

Hoe ervaren uw bezoekers hun ontvangst?

Er al eens bij stil gestaan? Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer de ontvangst niet prettig verloopt dit niet rechtstreeks aan u wordt gemeld. Wel worden deze negatieve ervaringen doorverteld aan minimaal tien andere personen. Deze tien personen delen deze ervaring weer met minimaal vijf personen. En deze vijf personen vertellen dit weer verder aan twee personen. Kortom 1 negatieve ervaring wordt al snel met 1000 anderen gedeeld. De invloed van social media is enorm en negatieve ervaringen worden hier nog sneller en vaker gedeeld. Vaak zonder dat u er weet van heeft wordt de ontvangst bij uw bedrijf besproken. Het is daarom goed om te weten hoe uw klanten hun ontvangst bij uw bedrijf ervaren.

5 tips wat bezoekers belangrijk vinden bij een ontvangst.

  1. Oogcontact Er is altijd oogcontact bij binnenkomst. Al staat er een wachtrij, een kort knikje of een snelle blik van uw receptioniste is vaak al voldoende om een bezoeker op zijn gemak te stellen.
  2. Aankijken Uw receptioniste kijkt de bezoeker aan. Hierdoor voelt een bezoeker zich sneller op zijn gemak en voelt zich “oprecht welkom”.
  3. Herkennen Uw receptioniste herkent en verwacht de bezoeker en spreekt deze als het kan bij naam aan.
  4. Oprechte glimlach/blij Een blije receptioniste met een oprechte glimlach verovert iedere bezoeker. Benader iedere bezoeker alsof het de eerste keer is dat hij komt!
  5. Juiste informatie verschaffing Korte en bondige informatie blijft langer hangen, voorkom al teveel details.

Kortom het eerste contact is essentieel, er is immers maar een kans voor een onvergetelijke indruk. Voor een terugkerende klant is meer nodig. Lees hierover meer in de cirkel van gastvrijheid.

Reageren

Hebt u tips of wilt u met mij sparren over gastvrije ontvangst, of ervaringen delen, met mij. Mail vooral naar info@welkomfactor.nl.